Werkgeluk gaat er ook over dat je zelf nog beter uit de verf komt

Het kan soms bijzonder lopen in een werkcarrière. Dat bewijst Sanne Jetten met haar verhaal. Tijdens haar opleiding tot apothekersassistent kwam ze in het voorjaar van 2006 bij de Posten terecht, voor een maatschappelijke stage. Al vanaf het moment dat ze de drempel van restaurant De Brink overstapte, voelde ze zich thuis. Sanne: “Ik dacht direct: ‘Hier ga ik met veel plezier naartoe.’ De collega’s en bewoners gaven me een welkom gevoel. En ik ontdekte hoe fijn ik het vond om als medewerker van het restaurant iets te betekenen. Vooral in het behulpzaam kunnen zijn, in het klaarstaan voor anderen. Dat dienstverlenende past bij me.”

Sanne vervolgde haar opleiding, maar bleef vanaf die zomer als weekend- en vakantiekracht bij de Posten werken. Na het behalen van haar diploma, besloot ze zelfs te blijven: “Ik merkte dat ik dat leuker vond dan het zoeken van een baan in een apotheek. Zo groeide ik naar een vaste aanstelling bij de Posten. Uiteindelijk heb ik ruim dertien jaar met veel plezier in De Brink gewerkt. Maar ik was toe aan iets nieuws. Mijn leidinggevende zag dat ik niet zo lekker in mijn vel zat en vroeg hoe de Posten me daarbij kon helpen.

Er volgde een gesprek, ook met een leidinggevende van HR erbij. De Posten heeft me toen aangeboden om een traject met een loopbaancoach te starten. Om te kijken wat ik zou willen en hoe ik mijn weg binnen de organisatie kon vervolgen. Dat startte in het najaar van 2017. Mijn doel was nog wel om mijn 12,5-jarig jubileum in restaurant De Brink te halen. Dat heb ik ook gevierd. Ik voelde me blij en trots. Maar ik was wel toe aan iets nieuws. Mijn coachtraject was het begin van een leuke, maar ook spannende reis.”

Talenten inzetten

Het bleef niet bij een paar gesprekken, maar het werd een traject van anderhalf jaar, vertelt Sanne. “Ik vind de zorg nog steeds een interessant vakgebied, maar ik zag mezelf niet als iemand die rechtstreeks zorg zou verlenen. Toch sta ik graag klaar voor een ander en vind ik het juist wél fijn om zorg te dragen voor bepaalde werkzaamheden en processen. Het mooie van een organisatie als De Posten is: er gebeurt nog zoveel meer. Dus die ruimte moest toch ergens te vinden zijn.”

En dus ging Sanne op zoek naar een plek waar ze enthousiast van werd, waar ze voelde dat ze haar talenten in kon zetten. “Ik ben op verschillende plekken met collega’s in gesprek gegaan, heb meegekeken bij het werk dat ze deden. Bij de receptie bijvoorbeeld en bij de afdeling Kwaliteitszorg. Toen ik na een kennismaking met de collega’s van de Financiële Administratie ontzettend enthousiast thuiskwam, dacht ik: ‘Volgens mij heb ik nu gevonden wat ik al die tijd zocht.’ Ik voelde iets van herkenning.” Waar zat die herkenning in? “In mijn opleiding tot apothekersassistent zat ook de nauwkeurigheid. Natuurlijk ging het daar over medicijnen. Maar het is dezelfde precisie die je moet hebben op een financiële administratie. Net als het werken met cijfers. Ineens viel alles op z’n plek.”

Cum-laude

In het najaar van 2019 besloot Sanne een snuffelstage bij de Financiële Administratie te gaan lopen, naast haar werk in het restaurant. “Dat gaf me de bevestiging die ik zocht. Ik werd oprecht blij en enthousiast van het werk. Inmiddels was ik ook gestart met een avondcursus in het vakgebied.” In februari startte Sanne vervolgens met de BBL-opleiding tot financieel administratief medewerker en ging ze aan de slag op haar nieuwe werkplek. Na haar tweede jaar, waarin de bedrijfsadministratie centraal stond, rondde ze haar opleiding af. “Cum laude,” vertelt ze trots.

“Mijn doel was nog wel om mijn 12,5-jarig jubileum in restaurant De Brink te halen. Dat heb ik ook gevierd. Ik voelde me blij en trots. Maar ik was wel toe aan iets nieuws.”- Sanne Jetten

Ingeburgerd

Inmiddels is Sanne goed ingeburgerd in haar nieuwe team. “We verwerken de inkoopfacturen en beoordelen de uitgaven die afdelingen met hun betaalpas, de SimpledCard, moeten doen. Rond onze verzekeringen speelt ook een financieel-administratief traject. Het zijn zomaar wat voorbeelden van werkzaamheden waar ik me mee bezighoud. Ik vind het werk erg divers.” Waarom was het voor haar zo belangrijk deze stap te zetten? “Het heeft me zo’n positief gevoel gegeven om me te kunnen ontwikkelen, om te groeien, nieuwe dingen te leren. Zoiets hoeft nooit te stoppen. Het was goed om die nieuwsgierigheid te volgen en het vervolgens ook echt waar te maken.”

Eye-openers

Een stap richting het onbekende. Het heeft Sanne ook iets geleerd, vind ze. Om haar wereld groter te durven maken, te verbreden, legt ze uit. “Uit de coachgesprekken kwam naar voren dat ik wel even een drempel over moest. Dat ik een muurtje van veiligheid en zekerheid om me heen had gebouwd. Het was een eye-opener. Dat je soms hele duidelijke gedachtes over iets hebt, maar dat je de dingen ook eens van een andere kant kunt bekijken. Dat helpt je om stappen te zetten. Ik heb er dus geen spijt van dat ik die stap ook echt gezet heb.”

En de toekomst? Ziet ze voldoende ruimte om nog meer te ontdekken? “Zeker! Na de BBL-opleiding ben ik afgelopen september met de avondopleiding Moderne Bedrijfsadministratie begonnen. Omdat ik het allemaal zo interessant vind. Ik kijk elke keer hoe ik, in stukjes, verder kan bouwen aan mijn kennis en werkervaring. Werkgeluk gaat er ook over dat je zelf nog beter uit de verf komt. Dat je ontdekt waar je passie ligt en kunt laten zien wat je nog meer in je mars hebt.”

“Het was een eye-opener. Dat je soms hele duidelijke gedachtes over iets hebt, maar dat je de dingen ook eens van een andere kant kunt bekijken.” – Sanne Jetten

Ons hart gaat

anders kloppen ...

Ons hart gaat anders kloppen ...