Als je doet waar je blij van wordt,
dan is elke werkdag een feestje

Een campingweek op het terrein van de Posten? Of een yoga- en meditatieruimte om lekker zen te worden? Bianca ter Riet (coördinator Welzijn en creativiteit) en haar collega’s regelen het. Naast de vertrouwde bingo natuurlijk, want dat is ook nog steeds een populaire activiteit. De enige voorwaarde bij alle activiteiten is dat iedereen er blij van wordt. En dat lukt!

Bianca ter Riet

Bianca ter Riet

Bianca wilde vroeger het liefst de kunstacademie doen. Haar omgeving vond dat een minder goed idee en het leven liep anders: ze deed de opleiding tot directiesecretaresse en werd uiteindelijk managementassistent bij de Posten. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ze startte met een online schildercursus. Haar collega’s zagen haar creatieve talenten en ze kreeg steeds vaker de kans om daar wat mee te doen.

Bianca: ‘Ik maakte onder andere de cover en het ontwerp van het boekje van een herdenkingsbijeenkomst, ik ontwikkelde kaarten en maakte schilderijen die in de gangen en kantoren van de Posten hangen. Samen met een collega richtte ik een aantal kantoren in, waaronder de directiekamer. Ook hebben we Brinkplaza, het medewerkersrestaurant, gecreëerd en ingericht. Ik had er heel veel lol in en toen er een functie vrijkwam op gebied van welzijn kreeg ik de kans om die te vervullen. In combinatie met een opleiding, dus ik ga sinds kort weer naar het Saxion. Daar doe ik de Associate Degree sociaal werk in de zorg, een tweejarige hbo-opleiding.

Alles wat ik aan theorie leer, pas ik direct toe in de praktijk

Wat ik tijdens mijn opleiding leer, kan ik bij de Posten direct toepassen. Eén van de eerste vakken was ‘muzisch agogische activiteiten’. Ik wilde met die kennis iets bedenken waardoor het werk voor de activiteitenbegeleiders nóg leuker werd en waarbij onze klanten meer welzijn ervaren. Dat leidde met de bevlogen inzet en input van de activiteitenbegeleiders onder andere tot de muziekquiz, het interactieve voorleesuurtje en ‘reminiscentiedagen’. Daarbij worden herinneringen met muziek en voorwerpen teruggehaald. Mooi voor onze klanten, die weer even terug gaan in de tijd. Én mooi voor ons, om dat samen met hen te beleven.

Tijdens het vak psychologie leerde ik meer over meditatie en de wetenschappelijke onderbouwing van de positieve effecten ervan. Dat past perfect bij waar we bij de Posten op insteken: positieve gezondheid. Kijken naar wat er wél kan, in plaats van naar de beperkingen. Lang verhaal kort: op de achtste verdieping maken we nu een yoga- en meditatieruimte, zodat iedereen de voordelen kan ervaren.’

Terug naar de vakanties van toen

Een ander succes is de campingweek voor klanten en omwonenden, die ze in de zomerperiode organiseerden. Het was een week vol activiteiten, lekker eten en drinken en het nostalgische gevoel van de vakanties van vroeger. Mét een retro Paradiso vouwcaravan, een muzikaal optreden van collega Justin en een hoop gezelligheid. Bianca krijgt er nog steeds enthousiaste opmerkingen van de bezoekers over. De try-out krijgt dan ook zeker een vervolg.

Natuurlijk gebeurt er nog veel meer. Bianca maakt samen met haar collega een jaarplanning, die ze vullen met afwisselende activiteiten. En die organiseren ze samen met collega’s van de Posten en vrijwilligers, maar ook met externe partners. Bijvoorbeeld met Concordia, omliggende scholen en Kaliber Kunstenschool. En die komen ook gewoon naar de Posten toe, dus de afstand is geen bezwaar.

Een voorbeeld van samenwerking is de week van de amateurkunst (WAK), die samenviel met de 49e verjaardag van de Posten. Mevrouw van der A, een 100-jarige klant van de Posten én breikunstenares, werd één van de gezichten van de WAK. Na het hijsen van de vlag exposeerde ze - net als een aantal andere klanten – haar kunstwerken. En de kunstliefhebbers kregen de kans om een meesterwerk op de kop te tikken.

Klankkast Marie verbindt thuis en taal

Eén van de toekomstplannen is Klankkast Marie, die via Concordia naar de Posten komt. Het is een speciale kamer, waar (toekomstige) klanten bij virtuele Marie op bezoek komen. Wie de deuren van Marie’s kasten opent, wordt door Marie toegesproken in het Twentse dialect. Want het spreken van dialect heeft een positief effect op het welzijn. En dat niet alleen: Marie maakt de overgang van thuis naar de Posten makkelijker. Want waar ze je taal spreken, daar voel je je thuis. Daarom krijgt Marie wellicht ook opvolgers in andere talen of dialecten.

Bianca: ‘Bij de invulling van onze ideeën krijgen we alle vrijheid van de Posten. Er is niemand die er vreemd van opkijkt als we een graffitiworkshop voorstellen. Integendeel! De enige voorwaarde is dat iedereen er blij van wordt. En dat lukt iedere keer weer. Ik krijg na elke activiteit zoveel mooie woorden en appjes van klanten. En daar doen we het voor!’

‘Ik heb een paar prachtige armbanden gekocht
tijdens de campingweek en er was mooie muziek.
Hopelijk is het volgend jaar weer!’
mevrouw Smits

 

Opkoers

‘Ik weet niet precies meer wat
we gedaan hebben tijdens de campingweek,
maar ik weet wel dat het heel erg gezellig was.’
mevrouw Bremer

Ons hart gaat

anders kloppen ...

Ons hart gaat anders kloppen ...